Het verschil tussen AliExpress vs Alibaba?

AliExpress vs Alibaba

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen AliExpress vs Alibaba?

Ken je eigenlijk het verschil tussen deze twee? Hoog tijd om nu eens uit te leggen hoe het nu zit met AliExpress vs Alibaba!

AliExpress.com is een Chinese, wereldwijde marktplaats voor consumenten die producten aanbiedt tegen fabrieksprijzen in kleine hoeveelheden. Je kunt er zelfs per stuk bestellen en je kunt veilig kopen met de ‘Buyer Protection Service’. AliExpress gebruikt AliPay dat alle betalingen inhoudt totdat je hebt aangegeven dat je bestelling in goede orde is ontvangen. AliExpress.com is eigendom van Alibaba.com, dat zelf één van ’s werelds grootste platformen is voor de groothandel; een marktplaats voor het leveren aan miljoenen handelaren en distributeurs. De meeste leden van Alibaba.com zijn fabrieken, handelsmaatschappijen of agentschappen die handelen in grote aantallen.

Is AliExpress.com goedkoper dan Amazon of eBay.com?

JAZEKER!

Heel veel van de producten die worden verkocht op Amazon of eBay komen feitelijk van AliExpress.com of Alibaba.com. De webshops binnen Amazon, eBay of elders op het internet verkopen heel vaak producten direct via ‘dropshipping’. Bij dropshipping laat een webshop de orders rechtstreeks doorgeven aan de leverancier, die dan de bestelling verder verzorgt. Als je de beste deals wilt, begin dan op AliExpress.com. Vandaag de dag is het ook veel veiliger en goedkoper om er te winkelen, maar dat betekent nog niet dat je zomaar alles moet geloven. Let goed op fraudeurs want die zijn altijd op zoek naar goedgelovigen. Wees gewoon voorzichtig maar luister niet naar alle bangmakerij over dat AliExpress.com helemaal nep zou zijn. Dat is gewoon niet waar. Wij hebben meer dan 500 producten zonder problemen aangeschaft in de loop der tijd. Het klopt, er zaten een paar producten tussen van een beroerde kwaliteit, zeker in het begin. Maar als je weet waar je op moet letten dan kun je meer dan tevreden zijn met je aankopen. Hieronder een lijst met tips:

LET GOED OP:

 • Als de prijs té mooi is om waar te zijn, dan is die dat waarschijnlijk ook.
 • Maak nooit direct geld over naar de verkoper’s bankrekening. Als dit wel wordt verzocht, moet je dat direct aangeven bij het AliExpress Support Team.
 • Gebruik alleen AliPay voor je bestellingen. Betalingen buiten AliExpress.com worden niet gedekt door het Buyers Protection plan.
 • Bevestig de ontvangst van je bestellingen pas als je helemaal tevreden bent. Maar als je dat hebt gedaan, onthou dan dat je nog steeds 14 dagen hebt om te reclameren mocht er iets mis zijn!

Lees ook:
Buyers Protection op AliExpress.com in AliExpress vs Alibaba

Buyers Protection op AliExpress.com

Hoe werkt Buyers Protection eigenlijk?

In alle eerlijkheid, kopen op AliExpress.com of Alibaba.com is net zo veilig of onveilig als kopen op elke andere website. AliExpress werkt exact als Paypal en eBay, want bij betalen via AliPay of creditcard is je aanschafbedrag altijd gedekt als er iets fout gaat. Op het moment dat de aankoop is gedaan op AliExpress wordt de verkoper direct geïnformeerd wordt het proces van versturen in gang gezet. AliExpress houdt het geld vast totdat je je aankoop hebt ontvangen en totdat je hebt aangegeven volledig tevreden te zijn met het product! Vervolgens wordt het geld overgemaakt naar de verkoper in twee gevallen:

 1. 14 dagen na je bevestiging dat het product goed is ontvangen
 2. Als de Buyer Protection verloopt, namelijk als je niet eerder hebt gereageerd op het verzoek je goed ontvangst te bevestigen

Wat moet je doen als de Buyer Protection dreigt te verlopen en je hebt nog steeds je product niet ontvangen?

Op dat moment kun je de verkoper vragen om de Buyer Protection te verlengen, daarmee geef het pakje de extra reistijd die het kennelijk nodig hebt. 99% van de pakketten komen op tijd binnen maar er kunnen natuurlijk altijd uitzonderingen zijn. Overleg tussen koper en verkoper is dan volkomen normaal en zelfs gewenst.

Dit geeft de verkoper namelijk de gelegenheid om uit te zoeken en uit te leggen waar het probleem zit.  Sommige verkopers zullen de Buyers Protection zonder antwoord meteen verlengen, dat is niet ongebruikelijk. Maar als je geen antwoord krijgt zul je dit kunnen forceren. Kijk hiervoor even op de speciale informatie op de AliExpress Buyer Protection Help pagina.

Vervolg: AliExpress vs Alibaba
Betalingsmethoden op AliExpress.com

Hieronder vind je een aantal betaalmethoden met daarbij de informatie of ze veilig zijn en of ze zijn toegestaan op AliExpress.com:

Toegestane betaalmethoden:

Escrow/AliPay:
Zéér veilig voor de koper. Het betaalsysteem lijkt op PayPal en is speciaal ontwikkeld om problemen op te lossen die te maken hebben met pakketten die kwijt raken of niet worden verstuurd. Het geld wordt vastgehouden door een onafhankelijke partij totdat de koper heeft aangegeven dat het pakket in goede orde is ontvangen. Pas dan wordt geld betaald. Het enige wat je dient te doen is het hier openen van een AliPay account om extra beschermd te zijn.

Creditcard:
Ook veilig voor de koper. Betalen per creditcard lijkt veel op betalen per AliPay maar in dit geval wordt je creditcard gekoppeld aan de bestelling (ipv een ID nummer zoals dat bij AliPay het geval is). Nu zal AliExpress ook als intermediair fungeren en je geld vasthouden totdat je hebt bevestigd dat alles naar tevredenheid is.

Bankoverschrijving:
Risicovol voor de koper. Voordat je een bankoverschrijving doet moet je zorgen dat je zeker weet dat je de verkoper vertrouwd en dat je er op kunt rekenen dat de producten die hebt besteld ook inderdaad naar tevredenheid opgestuurd zullen worden. Als er iets mis gaat met het transport ben je zelf verantwoordelijk en kan AliExpress niets doen. Je zult het dan helemaal zelf met de verkoper moeten oplossen.

Niet-toegestane betaalmethoden:

PayPal
Cheque

Voor meer informatie over de betaalmethoden kun je kijken of deze pagina: de AliExpress Payment Method Help pagina

Klachten en je geld terug krijgen

In sommige gevallen kun je niet tevreden zijn met je bestelling. Daarom is heel prettig om te weten dat dankzij de verbeterde betaalmethoden op AliExpress.com je geld is beschermd. Dit kun je doen om een procedure in gang te zetten:

 1. De verkoper contacten
  Als je bestelling niet binnen de afgesproken termijn binnenkomt of niet voldoet aan de verwachtingen kun je contact opnemen met de verkoper. De meeste verkopers reageren snel en oplossend.
 2. Een ‘dispuut’ te openen om je geld terug te krijgen
  Als het probleem niet opgelost kan worden met hulp van de verkoper, dan kun je een dispuut openen door een refund, replacement of re-send aan te vragen. Hiermee kan AliExpress meekijken naar hetgaan je schrijft. In het begin zal AliExpress niets doen, 90% van de disputen worden op deze manier opgelost.
 3. Het ‘dispuut’ te escaleren naar AliExpress
  Mocht het zo zijn dat je niet tot een oplossing komt met de verkoper, dan zal AliExpress op basis van de bewijzen die zijn geleverd in het dispuut gaan oordelen waar de schuld ligt en een samenwerking forceren tot een bevredigend eindresultaat.
 4. Feedback achterlaten
  Net als op eBay en op Facebook kun je feedback achterlaten ondersteund door foto’s en details.

AliExpress en Alibaba zijn geen nepsites, maar er zijn wel nepverkopers. Wees voorzichtig en onderzoek een en ander voordat je iets koopt.Test bijvoorbeeld een aantal exemplaren voordat je een grote order doet. Check de feedback over de verkoper en zijn producten.

Dus hoe zit het nu met AliExpress vs Alibaba ?

Al met al vinden wij AliExpress én Alibaba geweldige marktplaatsen met een grote verscheidenheid aan producten tegen zeer concurrerende prijzen. Uiteraard zijn er altijd uitdagingen, maar we hopen dat deze tips je verder op weg zullen helpen om risicoloos te winkelen op beiden.

AllesAliEx.nl geeft je nu de MerkenZoeker, een actuele lijst met merken en hun ‘schuilnamen’, klik op de linkjes en je komt direct bij je favoriete origineel uit! Is dat niet handig?

Happy shopping!